SUPERPRZEPIS

Placek z rabarbarem i kruszonką

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Placek z rabarbarem i kruszonką

Proste ciasto, puszyste jak biszkopt, a w nim zatopione cząstki kwaśnego rabarbaru. Wierzch pokrywa słodka i chrupiąca kruszonka, która idealnie tutaj pasuje. Polecam!

Składniki:

Placek z rabarbarem i kruszonką

 

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Placek z rabarbarem i kruszonką

ETAP 1:

Placek z rabarbarem i kruszonką
Składniki kruszonki połączyć i odstawić do lodówki.

Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Na końcu dodać płatki migdałów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

ETAP 2:

Placek z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar pokroić i wcisnąć kawałki w ciasto.

Masło rozpuścić i odstawić, aby przestygło. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Stale ucierając, wlewać rozpuszczone masło cienkim strumykiem.

Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na najniższych obrotach miksera zmiksować. Wylać ciasto do formy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć rabarbar pokrojony na 1 cm kawałki, wciskając je w ciasto.

ETAP 3:

Placek z rabarbarem i kruszonką
Na końcu rozsypać po całej powierzchni kruszonkę.

Na wierzchu rozsypać schłodzoną kruszonkę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 min.

Smacznego