Sposób przygotowania:
Placek z rabarbarem i kruszonkąETAP 1:
Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Na końcu dodać płatki migdałów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
ETAP 2:
Masło rozpuścić i odstawić, aby przestygło. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Stale ucierając, wlewać rozpuszczone masło cienkim strumykiem.
Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na najniższych obrotach miksera zmiksować. Wylać ciasto do formy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć rabarbar pokrojony na 1 cm kawałki, wciskając je w ciasto.
ETAP 3:
Na wierzchu rozsypać schłodzoną kruszonkę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 min.
Smacznego
cherry