slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Lekkie ciasto z truskawkami na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smakowite i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z truskawkami. Ciasto z owocami oraz galaretkami super wygląda i smakuje. Polecam.

Lekkie ciasto z truskawkami na zimno

Składniki:

Lekkie ciasto z truskawkami na zimno

 

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe w proszku
  • 250 g świeżych truskawek
  • 10-12 okrągłych biszkoptów
  • oraz półokrągła forma 10x32 cm

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto z truskawkami na zimno
Formę wykładamy folią aluminiową. Galaretki rozpuszczamy: jedną w szklance gorącej wody a drugą w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, dolewamy ostudzona galaretkę (rozpuszczoną w 1 szkl wody) i miksujemy. Gdy masa zacznie tężeć, przelewamy ją do foremki i wstawiamy do lodówki.

Kiedy zacznie tężeć kolejna galaretka (rozpuszczona w 400 ml wody), wyjmujemy ciasto z lodówki i na piance układamy pokrojone truskawki. Zalewamy owoce tężejącą galaretką.

Na koniec układamy biszkopty i lekko dociskamy je do galaretki. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem odwracamy blaszkę na tackę, zdejmujemy folię i kroimy.

Smacznego.