kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Salceson z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto, które przygotowujemy szybko i bez pieczenia. Przygotowane na bazie rozpuszczonej margaryny, cukru, mleka i kakao z dodatkiem jabłek, herbatników i suszonej żurawiny. Polecam.

Salceson z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Salceson z jabłkami

 

  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki z czubkiem gorzkiego kakao
  • 2 jabłka
  • 20 dag herbatników
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 łyżki z czubkiem żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • pusta plastikowa butelka

Sposób przygotowania:

Salceson z jabłkami
Żelarynę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao i dolewamy mleko, rozpuszczamy do połączenia się składników. Studzimy.

W międzyczasie obieramy jabłka i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.

Herbatniki łamiemy na małe kawałki. Do przestudzonej masy dodajemy

jabłka, herbatniki i suszoną żurawinę, mieszamy. Wlewamy letnią żelatynę ( jeśli za mocno stężała musi ją podgrzać, aby była płynna ) i ponownie mieszamy.

Przygotowaną masę wkładamy do plastikowej butelki np. po wodzie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Salceson z jabłkami
Składniki na płynną masę podgrzewamy i rozpuszczamy.
Salceson z jabłkami
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy.
Salceson z jabłkami
Herbatniki łamiemy rękoma na mniejsze kawałki.
Salceson z jabłkami
Pozostałe składniki dokładamy do płynnej masy i mieszamy.