Sposób przygotowania:
Salceson z jabłkami
Żelarynę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao i dolewamy mleko, rozpuszczamy do połączenia się składników. Studzimy.
W międzyczasie obieramy jabłka i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Herbatniki łamiemy na małe kawałki. Do przestudzonej masy dodajemy
jabłka, herbatniki i suszoną żurawinę, mieszamy. Wlewamy letnią żelatynę ( jeśli za mocno stężała musi ją podgrzać, aby była płynna ) i ponownie mieszamy.
Przygotowaną masę wkładamy do plastikowej butelki np. po wodzie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
W międzyczasie obieramy jabłka i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Herbatniki łamiemy na małe kawałki. Do przestudzonej masy dodajemy
jabłka, herbatniki i suszoną żurawinę, mieszamy. Wlewamy letnią żelatynę ( jeśli za mocno stężała musi ją podgrzać, aby była płynna ) i ponownie mieszamy.
Przygotowaną masę wkładamy do plastikowej butelki np. po wodzie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.