mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Sernik na zimno na marmurku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zwykły sernik na zimno, jednak nie na zwykłym spodzie. Dziś spód był marmurkowy. Przynajmniej jakaś nowość.

Sernik na zimno na marmurku

Składniki:

Sernik na zimno na marmurku

 

 

  • Masa:
  • 1 kg sera (u mnie był to ser waniliowy w wiaderku)
  • 1 szkl. Cukru pudru
  • 50 gram żelatyny
  • 2 serki homogenizowane 50 g (u mnie straciattella)

 

  • Dodatkowo:
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno na marmurku
Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i dodać do piany, wraz z mąką. Dokładnie, acz delikatnie wymieszać, Odlać z tego 3/4 ciasta i do tej mniejszej części dać kakao. Wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać ciasto białe, na to kakaowe. Wymieszać, robiąc maziaki widelcem. Piec w temp. 160-180 st przez 20-25 min.

Masa:

Żelatynę mieszamy z pół szklanki wrzątku. Studzimy.

Ser, cukier i serki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy zestudzoną zelatynę i dokładnie łączymy.

Przełożenie: Ciasto-masa- w masę wbić truskawki.

Galaretke przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy stężeje wylać na masę. Wystudzić ciasto i voila!

Smacznego.