slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 590]

Jogurtowiec z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na ciasto jogurtowe na zimno ze świeżymi truskawkami. Idealne w gorący dzień. Polecam zrobić.

Jogurtowiec z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jogurtowiec z truskawkami

 

  • 70 g biszkoptów okrągłych
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl gorącej wody
  • 200 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • 500 ml gorącej wody
  • tortownica o śred. 29 cm

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z truskawkami
Żelatynę zalewamy 1/4 szkl gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty.

Jogurty przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dolewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z jogurtami. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Truskawki myjemy. Odcinamy szypułki i kroimy truskawki na plastry. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, układamy na cieście pokrojone truskawki. Zalewamy truskawki tężejącą galaretką.

Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki.
Jogurtowiec z truskawkami
Jogurtowiec na zimno ze świeżymi truskawkami