gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 997]

Lekko spękane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smaczne i szybkie w wykonaniu pierniczki obtaczane w cukrze pudrze, posmakują każdemu smakoszowi pierników.

Lekko spękane pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekko spękane pierniczki

 

  • 100g margaryny,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 jajko,
  • 1 1/4 szklanki mąki,
  • cukier puder do obtaczania,

Sposób przygotowania:

Lekko spękane pierniczki
Do miski wbijamy jajko, dodajemy miód, margarynę, przyprawę do piernika, sodę i mąkę, zagniatamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. wykładamy na blaszkę nie przygniatamy. Pieczemy ok 20 minut. Najlepiej smakują na drugi dzień. Smacznego.
Lekko spękane pierniczki
Do miski wbijamy jajko i dodajemy reszt składników.
Lekko spękane pierniczki
ze skądników zagniatamy ciasto i formujmemy kulki.
Lekko spękane pierniczki
Obtaczamy w cukrze pudrze i wykładamy na blaszkę.
Lekko spękane pierniczki
Pierniczki pieczemy ok 20 minut do zrumienienia.