Sposób przygotowania:
Pierniczki - guziczki
Na stolnicę przeisewamy mąkę, mieszamy z sodą i szczyptą soli. Dodajemy cukier puder, przyprawę i kakao. Następnie margarynę i łączymy składniki. Dodajemy płynny miód, na koniec jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Na stolnicy podsypać lekko mąką aby ciasto się nie kleiło i po kawałku rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać kółeczka. Na każdym kółku odcisnąc mniejsze kółko (np. kieliszkiem) i zrobić dziurki słomką. Pierniczki układać na natłuszczonej blaszce, zachowując odstępy bo troszke urosną. Piec ok. 12 min. w 170 stopniach. Przestudzone pierniczki można delikatnie polukrować lub zostawić bez ozdoby, gdyż tak najlepiej wyglądają. Pierniczki są dobre od razu, ale można też poczekać aż zmiękną.
anemon
Tit
małatruskaweczka
jaNina