Sposób przygotowania:
Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax
Łosoś
-Usunąć ości z ryby
-Delikatnie nałożyć na łososia pędzelkiem wódkę i sok z cytryny
-Zmieszać w misce sól morską, brązowy cukier i posiekany koperek
-Posypać łososia, umieścić w pojemniku i nakryć folią spożywczą
-Marynować w lodówce przez 72 godziny
Krem chrzanowy
-Wymieszać w misce chrzan, majonez i sok z cytryny
-Doprawić solą i pieprzem
Podanie
-Usunąć skórę z łososia
-Pokroić rybę w plastry
-Wycisnąć na rybę krem chrzanowy
-Udekorować zwiniętymi w rulony plastrami ogórka, ikrą z łososia, jabłkiem julienne i świeżym koperkiem
-Odymić przy pomocy smoking gun i przykryć kloszem (opcjonalnie)
-Usunąć ości z ryby
-Delikatnie nałożyć na łososia pędzelkiem wódkę i sok z cytryny
-Zmieszać w misce sól morską, brązowy cukier i posiekany koperek
-Posypać łososia, umieścić w pojemniku i nakryć folią spożywczą
-Marynować w lodówce przez 72 godziny
Krem chrzanowy
-Wymieszać w misce chrzan, majonez i sok z cytryny
-Doprawić solą i pieprzem
Podanie
-Usunąć skórę z łososia
-Pokroić rybę w plastry
-Wycisnąć na rybę krem chrzanowy
-Udekorować zwiniętymi w rulony plastrami ogórka, ikrą z łososia, jabłkiem julienne i świeżym koperkiem
-Odymić przy pomocy smoking gun i przykryć kloszem (opcjonalnie)
Kniejson