luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Lemieszka.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjna potrawa z Lubelszczyzny- niestety juz trochę zapomniana.

Lemieszka.

Składniki:

Lemieszka.

 

 

  • na sos
  • 0,5 dkg słoniny
  • pół cebulki
  • 500 gr śmietany (wiejskiej)

Sposób przygotowania:

Lemieszka.
Ziemniaki ugotować , osolić, zlać nadmiar wody do oddzielnego naczynia. Woda powinna zajmować 2/3 ziemniaków. Do ziemniaków wsypać mąkę, wymieszać, przykryć, ale na krótko 2-3min. Dokładnie utłuc wraz z wodą najlepiej postawione na wolnym ogniu. i potrzebna do tego druga osoba żeby trzymała garnek miąć dlugo aż ziemniaki będą bardzo kleiste ..jak za suche dolać nieco wody z gotowania ziemnakow. Podawać kładąc na talerzu kopczyk i łyżką robimy w tym dołek taki do samego dna dosc spory wielkosci jabłka . do dołka wlewamy sos przygotowany z podsmażonej cebulki ze skwarkami i śmietany...



i teraz jak sie do tego zabrać?? :D  

jemy od srodka tak zeby za kazdym razem ziemniaczki byly zmoczone w sosie i żeby nam sos z dolka nie uciekł



Tagi:

sosy