Sposób przygotowania:
Lemieszka.
Ziemniaki ugotować , osolić, zlać nadmiar wody do oddzielnego naczynia. Woda powinna zajmować 2/3 ziemniaków. Do ziemniaków wsypać mąkę, wymieszać, przykryć, ale na krótko 2-3min. Dokładnie utłuc wraz z wodą najlepiej postawione na wolnym ogniu. i potrzebna do tego druga osoba żeby trzymała garnek miąć dlugo aż ziemniaki będą bardzo kleiste ..jak za suche dolać nieco wody z gotowania ziemnakow. Podawać kładąc na talerzu kopczyk i łyżką robimy w tym dołek taki do samego dna dosc spory wielkosci jabłka . do dołka wlewamy sos przygotowany z podsmażonej cebulki ze skwarkami i śmietany...
i teraz jak sie do tego zabrać?? :D
jemy od srodka tak zeby za kazdym razem ziemniaczki byly zmoczone w sosie i żeby nam sos z dolka nie uciekł
i teraz jak sie do tego zabrać?? :D
jemy od srodka tak zeby za kazdym razem ziemniaczki byly zmoczone w sosie i żeby nam sos z dolka nie uciekł
Pamplemousse
Pamplemousse
z lubelszczyzny ;) coś mi dzisiaj wszystko się myli i plącze