kachurka

kachurka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Lemon Curd czyli cytrynowe smarowidło :)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonałe do tostów, chleba lub bułki na śniadanie. Można wypełniać nim babeczki. Popularne w Anglii.

Lemon Curd czyli cytrynowe smarowidło :)

Składniki:

Lemon Curd czyli cytrynowe smarowidło :)

 

 

Sposób przygotowania:

Lemon Curd czyli cytrynowe smarowidło :)
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryn. Przełożyć to do rondelka dorzucając cukier i masło. Wymieszać wszystkie składniki. Wbić jajka nie przestając mieszać. Kontynuować mieszanie tak długo, aż rozpuści się masło i cukier, a cała masa zgęstnieje. Ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło. Po pierwszym zagotowaniu zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko i pozostawić do wystygnięcia. Pycha, polecam serdecznie.