dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Lemoniada agrestowo-porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Porzeczka i agrest to owoce, które w ostatnim czasie królują na moim stole. Są przepyszne i pasują do siebie idealnie.

Lemoniada agrestowo-porzeczkowa

Składniki:

Lemoniada agrestowo-porzeczkowa

 

  • 1 szkl agrestu
  • 3/4 szkl czerwonej porzeczki
  • 1 gałązka mięty
  • cukier do smaku
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

Lemoniada agrestowo-porzeczkowa
Owoce oczyszczamy ze szypułek i dokładnie myjemy. Osuszamy na sicie.

Agrest i porzeczkę przekładamy do wysokiego naczynia. Zasypujemy ok 2 łyż cukru (jak ktoś woli może dodać więcej cukru).

Owoce ugniatamy łyżką i odstawiamy na ok 15 minut. Następnie zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą i dodajemy miętę. Mieszamy. Schładzamy.

Napój przed podaniem przecedzamy przez gęste sito. Podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!



Tagi:

owoce napój