Sposób przygotowania:
Zakwas pszenno-żytni na żurek i zalewajkę
Czysty duży słoik wyparzyc i do polowy wypełnić przegotowaną i przestudzoną wodą i dolać łyżkę gotowego zakwasu, aby zaszczepić w słoiku odpowiednie kultury.
Mąkę pszenną i zbytnią połączyć w proporcji 1:1, po czym wsypać do wody i wymieszać trzepaczką, aż znikną grudki. Do słoika dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i pokrojone ząbki czosnku.
Na wierzch słoika nałożyć gazę lub arkusz ręcznika papierowego i zabezpieczyć gumką. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Raz na dobę przemieszać czystą (!) łyżką.
Po tygodniu zakwas powinien być kwaśny. Kisić do ouzyskania ulubionego smaku. Szybkość fermentacji zależy od panującej w otoczeniu temperatury.
Mąkę pszenną i zbytnią połączyć w proporcji 1:1, po czym wsypać do wody i wymieszać trzepaczką, aż znikną grudki. Do słoika dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i pokrojone ząbki czosnku.
Na wierzch słoika nałożyć gazę lub arkusz ręcznika papierowego i zabezpieczyć gumką. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Raz na dobę przemieszać czystą (!) łyżką.
Po tygodniu zakwas powinien być kwaśny. Kisić do ouzyskania ulubionego smaku. Szybkość fermentacji zależy od panującej w otoczeniu temperatury.