jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Leniuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjne kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w wodzie,podawane z masłem, cukrem i cynamonem lub smażoną na maśle bułką tartą z cukrem:)

Leniuszki

Składniki:

Leniuszki

 

  • 50 dag twarogu pełnotłustego
  • około 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Leniuszki
Twaróg zemleć, dodać jajka, mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrobić na jednolitą masę. Następnie masę podzielić na kilka części, formować cienkie wałeczki i wykrawać romby. Tak przygotowane kluski wrzucić na osoloną wodę, przemieszać i gotować od wypłynięcia klusek na powierzchnię kilka minut.

Tagi:

leniuszki