jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1924]

Pierogi ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śliwki nie tylko idealnie nadają się do knedli. Pierogi z ich udziałem także są rewelacyjne. Takie też nadzienie najczęściej wykonuje późnym latem i jesienią.

Pierogi ze śliwką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi ze śliwką

CIASTO

  • Ok 3 szklanki mąki,
  • 1duże żółtko,
  • Ok 1 szklanka ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli

DODATKOWO

  • Śliwki , węgierki,
  • Cukier trzcinowy
  • Masło do polania,
  • Listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwką

ETAP 1

Pierogi ze śliwką
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Na stolnice przesiewamy mąkę. Robimy z niej kopczyk do którego dajemy sól, żółtko oraz olej.

ETAP 2

Pierogi ze śliwką
Gotowe ciasto powinno mieć wyraźne pęcherzyki powietrza

Składniki mieszamy nożem, dodając stopniowo wodę. Gdy dodamy cały płyn, ciasto zarabiamy już w dłoniach do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.

ETAP 3

Pierogi ze śliwką
Od szklanki, z ciasta wycinamy koła

Gotowe wałkujemy na grubość około ok 3 mm . Z ciasta wycinamy koła (np. od szklanki).

ETAP 4

Pierogi ze śliwką
Na każdą porcje ciasta wykładamy owocowe nadzienie

Umyte śliwki przekrawamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części. Na każde wycięte koło wykładamy porcje śliwek (po około 0,5 owocu).

Owoce dodatkowo posypujemy cukrem trzcinowym.

ETAP 5

Pierogi ze śliwką
Brzegi ciasta sklejamy, formując pierożki

Następnie zlepiamy pierogi. Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Po wyjęciu pierogi polewamy rozpuszczonym masłem. Dodatkowo oprószamy je cukrem i podajemy.