Sposób przygotowania:
Pierogi ze śliwkąETAP 1

Na stolnice przesiewamy mąkę. Robimy z niej kopczyk do którego dajemy sól, żółtko oraz olej.
ETAP 2

Składniki mieszamy nożem, dodając stopniowo wodę. Gdy dodamy cały płyn, ciasto zarabiamy już w dłoniach do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
ETAP 3

Gotowe wałkujemy na grubość około ok 3 mm . Z ciasta wycinamy koła (np. od szklanki).
ETAP 4

Umyte śliwki przekrawamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części. Na każde wycięte koło wykładamy porcje śliwek (po około 0,5 owocu).
Owoce dodatkowo posypujemy cukrem trzcinowym.
ETAP 5

Następnie zlepiamy pierogi. Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Po wyjęciu pierogi polewamy rozpuszczonym masłem. Dodatkowo oprószamy je cukrem i podajemy.
skuter5
lukrowanepierniczki