Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Leniwa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ekspresowe i sycące danie, które smakiem zachwyci każdego. Zapiekanka jest godna polecenia wszystkim ceniącym swój czas i miłośnikom zapiekanek. Genialne połączenie smaków z aromatycznymi dodatkami, nikogo nie zostawi obojętnymi wobec siebie.

Leniwa zapiekanka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leniwa zapiekanka

 

  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 ogórki konserwowe
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 szk. wody
  • Szczypta chili
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przyprawy Gyros
  • Sól

Sposób przygotowania:

Leniwa zapiekanka

I

Leniwa zapiekanka
Przygotowanie mięsa, mięso kroimy, doprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, doprawiam przyprawą Gyros oraz solą. Mięso smażę na rozgrzanym oleju.

II

Leniwa zapiekanka
Przygotowanie warzyw, warzywa kroimy, smażymy, Przygotowanie sosu.

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Paprykę oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki. Ogórki kroję w pół plasterki. Kukurydzę odlewam z zalewy, wszystkie warzywa przekładam do cebuli i smażę. Następnie podlewam wodą, wlewam ketchup, doprawiam solą oraz chili, gotuję do chili zagotowania.

III

Leniwa zapiekanka
Łączenie warzyw z mięsem.

3. Warzywa łączę z mięsem.

IV

Leniwa zapiekanka
Gotowanie makaronu, układanie warstw zapiekanki.

4. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
6. Na makaronie układam mięso z warzywami i posypuję startym żółtym serem, Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180°C.

V

Leniwa zapiekanka

5. Zapiekanka gotowa.
6. Smacznego.