Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami
1. Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić w ósemki i usmażyć na maśle wraz z drobno pokrojoną cebulką. Doprawiając solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Do zapiekanki można wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.
2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na dno naczynia. Posypać obficie koperkiem i słodką papryką. Następnie wyłożyć jajka pokrojone w plastry, pieczarki i pozostałe ziemniaki. Ponownie posypać koperkiem i papryką.
3. Zapiekankę włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Około 5-7 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na zapiekankę ser żółty pokrojony w paski.
2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na dno naczynia. Posypać obficie koperkiem i słodką papryką. Następnie wyłożyć jajka pokrojone w plastry, pieczarki i pozostałe ziemniaki. Ponownie posypać koperkiem i papryką.
3. Zapiekankę włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Około 5-7 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na zapiekankę ser żółty pokrojony w paski.