kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Tę zapiekankę często przygotowuję na piątkowy obiad lub w postne dni. Jej składniki są łatwo dostępne i zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni :)

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami
1. Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić w ósemki i usmażyć na maśle wraz z drobno pokrojoną cebulką. Doprawiając solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Do zapiekanki można wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.

2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na dno naczynia. Posypać obficie koperkiem i słodką papryką. Następnie wyłożyć jajka pokrojone w plastry, pieczarki i pozostałe ziemniaki. Ponownie posypać koperkiem i papryką.

3. Zapiekankę włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Około 5-7 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na zapiekankę ser żółty pokrojony w paski.