slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zapiekanka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną i tanią zapiekankę. Idealna na ciepłą kolację. Jest sycąca i treściwa. Polecam.

Zapiekanka ryżowa

Składniki:

Zapiekanka ryżowa

 

  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g kabanosów
  • 50 g mozzarelli w wiórkach + 1 łyżka
  • 5 łyżek startej na tarce dyni
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
  • masło do wysmarowania formy
  • 1/2 szkl śmietanki 12%
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa
Ryż przekładamy do miski. Dymkę kroimy drobno i dodajemy do ryżu. Kabanosy kroimy w plasterki a paprykę w kosteczkę, dokładamy do ryżu.

astępnie wrzucamy 50 g mozzarelli i mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy.

Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy składniki zapiekanki, lekko dociskamy do dna.

Jajka roztrzepujemy razem ze śmietanką i polewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy łyżką sera.

Zapiekanka jest gotowa gdy ser na górze się rozpuści.