Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Leniwe pierogi ziemniaczano-serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te kluseczki to jedno z najprzyjemniejszych kulinarnych wspomnień z mojego dzieciństwa :) Do dziś przedkładam je nad wszelkie inne kluchy ;)

Leniwe pierogi ziemniaczano-serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwe pierogi ziemniaczano-serowe

 

Sposób przygotowania:

Leniwe pierogi ziemniaczano-serowe
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę albo bardzo dokładnie utłuc na puree. Pozostawić do ostygnięcia - można również wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia. 

Biały ser przecisnąć przez praskę, zmielić w maszynce do mięsa albo bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Połączyć z puree ziemniaczanym, wbić całe duże jajko i wszystko dokładnie wymieszać aby wyrównać konsystencję. 

Dosypać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz tyle mąki pszennej, aby można było uformować wałeczki. 

Każdy wałeczek lekko spłaszczyć i skośnie pokroić w niewielkie romby. 

Gotować w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię - czas gotowania zależny jest od wielkości kluseczek. 

Po odcedzeniu natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą, aby kluski zahartować. 

Najsmaczniejsze są leniwe pierogi odsmażane na klarowanym maśle.
Leniwe pierogi ziemniaczano-serowe
Kluseczki zaraz po odcedzeniu warto zahartować zimną wodą.
Leniwe pierogi ziemniaczano-serowe
Leniwe pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia.
Leniwe pierogi ziemniaczano-serowe
Im mniej mąki wgnieciemy w ciasto - tym delikatniejsze będą kluski.
Leniwe pierogi ziemniaczano-serowe
Kluseczki można zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia.