Sposób przygotowania:
Leniwe pierogi ziemniaczano-serowe
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę albo bardzo dokładnie utłuc na puree. Pozostawić do ostygnięcia - można również wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.
Biały ser przecisnąć przez praskę, zmielić w maszynce do mięsa albo bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Połączyć z puree ziemniaczanym, wbić całe duże jajko i wszystko dokładnie wymieszać aby wyrównać konsystencję.
Dosypać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz tyle mąki pszennej, aby można było uformować wałeczki.
Każdy wałeczek lekko spłaszczyć i skośnie pokroić w niewielkie romby.
Gotować w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię - czas gotowania zależny jest od wielkości kluseczek.
Po odcedzeniu natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą, aby kluski zahartować.
Najsmaczniejsze są leniwe pierogi odsmażane na klarowanym maśle.
Biały ser przecisnąć przez praskę, zmielić w maszynce do mięsa albo bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Połączyć z puree ziemniaczanym, wbić całe duże jajko i wszystko dokładnie wymieszać aby wyrównać konsystencję.
Dosypać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz tyle mąki pszennej, aby można było uformować wałeczki.
Każdy wałeczek lekko spłaszczyć i skośnie pokroić w niewielkie romby.
Gotować w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię - czas gotowania zależny jest od wielkości kluseczek.
Po odcedzeniu natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą, aby kluski zahartować.
Najsmaczniejsze są leniwe pierogi odsmażane na klarowanym maśle.