BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placki ziemniaczane z dodatkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zostaje nam wędlina, zalega w lodówce nie macie koncepcji co z nią zrobić polecam pyszne placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane z dodatkiem

Składniki:

Placki ziemniaczane z dodatkiem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z dodatkiem
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce razem z obraną cebulą i obranymi ząbkami czosnku.

dodaj jajko,szczyptę gałki muszkatołowej,sól pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie i przyprawę uniwersalną.

Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj mąkę, aby nadać masie odpowiednią konsystencję.

Wędliny pokrój w kostkę i podsmaż na gorącym oleju. Wystudź i dodaj do masy ponownie wymieszaj.

Rozgrzej na patelni olej, nakładaj masę.

Smaż placki z obu stron na złoty brązowy kolor.

Placki smakują na ciepło jak i na zimno.