Sposób przygotowania:
Leniwe z białego sera i ziemniaków
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzam i rozgniatam je na puree. Wkładam do miski i chwilę czekam aż ostygną. Następnie dodaję twaróg i mieszam razem. Można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozgnieść szturchaczką do ziemniaków. Gdy już utrzemy porządnie całość dodaję jajo i mąkę ziemniaczaną ale nie całą. Mąkę dodaję stopniowo - czasem mniej a czasem więcej. Po prostu dodaję aż uzyskam zbita masę która się nie klei. W garnku zagotowuję wodę lekko osoloną. Odrywam kawałek ciasta i robię z niego podłużną długą kluskę, którą rozcinam nożem pod ukos na małe kluseczki. Dy ciasto nadal się klei można podsypać mąką. Gotuję we wrzątku aż do wypłynięcia, czyli bardzo krótko. Podaję na ciepło z rozpuszczonym masłem i cukrem