Sposób przygotowania:
Leniwe ze złotym sosem.
Leniwe: Wszystkie składniki połączyć, ugniatać, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 2-3 cm. Wałki kroimy tworząc 1,5 cm kluski. Leniwe wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną.
Złoty sos: Owoce obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie z odrobiną wody, cukrem, cynamonem i anyżem. Podsmażamy do momentu, aż owoce zmiękną. Próbujemy, jeżeli za mało słodkie dodajemy więcej cukru. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy ze szklanką zimnej wody, wlewamy na patelnię intensywnie mieszając. Złote perełki rozdrabniamy i na sam koniec dodajemy do owoców. Mieszamy. Nakładamy na leniwe kluski.
Złoty sos: Owoce obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie z odrobiną wody, cukrem, cynamonem i anyżem. Podsmażamy do momentu, aż owoce zmiękną. Próbujemy, jeżeli za mało słodkie dodajemy więcej cukru. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy ze szklanką zimnej wody, wlewamy na patelnię intensywnie mieszając. Złote perełki rozdrabniamy i na sam koniec dodajemy do owoców. Mieszamy. Nakładamy na leniwe kluski.
andzia67