jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Leniwe, złociste kluski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jesienią zawsze ogarnia mnie dyniowe szaleństwo. To warzywo jest tak uniwersalne, że właściwie, przy odrobinie kombinacji można je połączyć ze wszystkim:).

Leniwe, złociste kluski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwe, złociste kluski

CIASTO:

Dodatkowo

  • Śmietana do podania,
  • Cukier brązowy do posypania przed podaniem,
  • Cynamon do posypania przed podaniem,

Sposób przygotowania:

Leniwe, złociste kluski

ETAP 1

Leniwe, złociste kluski
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli jajko, ser, sól, cynamon oraz dynię.

ETAP 2

Leniwe, złociste kluski
Zagniatamy energicznie ciasto

Tak przygotowane składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego, złocistego ciasta. Jeśli użyjemy rzadkiego puree, ilość użytej do klusek mąki zwiększy się.

ETAP 3

Leniwe, złociste kluski
widelcem wykonujemy wzorek

Gotowe ciasto dzielimy na 4-6 części, tak by było nam łatwiej formować wałki.
Z każdej części formujemy wałeczek, który delikatnie spłaszczamy. Dodatkowo za pomocą widelca wykonujemy na jego wierzchu wgłębienia (coś w rodzaju kratki).

ETAP 4

Leniwe, złociste kluski
formujemy kluski

Tak ozdobiony wałek kroimy pod skosem, formując kluski w kształcie rombów.

ETAP 5

Leniwe, złociste kluski
gotujemy dyniowe kluseczki

Gotowe kluski gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Kluski gotujemy około 4-5 minut. Miękkie wyjmujemy i porcjujemy na talerze. Jeszcze ciepłe polewamy śmietaną, oprószamy cukrem, cynamonem i podajemy.