Sposób przygotowania:
Leniwe, złociste kluskiETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli jajko, ser, sól, cynamon oraz dynię.
ETAP 2
Tak przygotowane składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego, złocistego ciasta. Jeśli użyjemy rzadkiego puree, ilość użytej do klusek mąki zwiększy się.
ETAP 3
Gotowe ciasto dzielimy na 4-6 części, tak by było nam łatwiej formować wałki.
Z każdej części formujemy wałeczek, który delikatnie spłaszczamy. Dodatkowo za pomocą widelca wykonujemy na jego wierzchu wgłębienia (coś w rodzaju kratki).
ETAP 4
Tak ozdobiony wałek kroimy pod skosem, formując kluski w kształcie rombów.
ETAP 5
Gotowe kluski gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Kluski gotujemy około 4-5 minut. Miękkie wyjmujemy i porcjujemy na talerze. Jeszcze ciepłe polewamy śmietaną, oprószamy cukrem, cynamonem i podajemy.
SylaUla
gusia1000