kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 837]

Leśne jagody w żelu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Uwielbiam owocowe frużeliny. Świetnie nadają się do gofrów, naleśników, klusek, deserów i... wyjadania łyżeczką. A ponieważ jagody to jedne z moich ulubionych owoców znika szybciej niż się ja robi.

Leśne jagody w żelu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Leśne jagody w żelu

 

  • 2 szklanki jagód
  • 2 szklanki wody
  • laska wanilii
  • cukier do smaku
  • 4 łyżki budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

Leśne jagody w żelu
Jagody myjemy na sitku, zalewamy szklanką wody a w drugiej rozrabiamy budyń waniliowy. Do jagód dodajemy ziarenka z przekrojonej laski wanilii oraz samą laskę oraz cukier do smaku. Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy rozmieszany w wodzie budyń i cały czas mieszamy aż frużelina zgęstnieje. Wyciągamy kawałki laski wanilii. Gorąca frużelinę można przełożyć do wyparzonych/wysterylizowanych słoików i pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15-20 minut (w zależności od wielkości słoika).
Leśne jagody w żelu
Jagody myjemy na sitku, dodajemy cukier oraz ziarenka z laski wanilii.
Leśne jagody w żelu
Do goracych jagód z wanilią dodajemy rozmieszany w reszcie wody budyń.
Leśne jagody w żelu
Cały czas mieszamy aż frużelina zgęstnieje. Wyciągamy kawałki laski wanilii.

Tagi:

owoce jagody