SUPERPRZEPIS

Leśny deser na zimno

  • 6
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Leśny deser na zimno Więcej zdjęć (3)

Lekki deserek, w sam raz na letnie dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika. Leśne jagody zatopione w galaretce i maliny w lekkim, owocowym kremie to prosta i smaczna propozycja na małe co nie co :)

Składniki:

Leśny deser na zimno

 

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki jagód
  • 200 g malin
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • ok 10 okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Leśny deser na zimno

ETAP 1:

Leśny deser na zimno
Do formy wylać połowę galaretki i wsypać jagody

Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przestudzić. Wylać połowę galaretki na dno (będzie później na górze) i wsypać umyte i osuszone jagody. Foremka wieniec o maksymalnej średnicy 22 cm. Wstawić do lodówki, a resztę galaretki pozostawić w temperaturze pokojowej. Galaretka z jagodami powinna się ściąć na tyle, żeby trzymała jagody. Wtedy można wylać pozostałą galaretkę.

ETAP 2:

Leśny deser na zimno
Maliny zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Maliny umieścić w garnuszku razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną, a cukier rozpuści. Mieszając co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sitko i mieszając wlać do nich żelatynę. Przestudzić, ale uważać, żeby całkiem nie zastygło.

ETAP 3:

Leśny deser na zimno
Do ubitej kremówki z mascarpone dodawać sos malinowy.

Mascarpone ubić razem z kremówką i wlewać sos malinowy.

ETAP 4:

Leśny deser na zimno
Wokół ułożyć maliny na kremie malinowym.

Na stężałą galaretkę z jagodami wylać odrobinę kremu malinowego. Ułożyć maliny i zalać pozostałym kremem. Powciskać biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)