SUPERPRZEPIS

Tiramisu - pyszny deser na zimno

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Tiramisu - pyszny deser na zimno Więcej zdjęć (5)

Tiramisu pyszny i znany deserek bez pieczenia, na zimno. Prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku.

Składniki:

Tiramisu - pyszny deser na zimno

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • ok 250 ml zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g)
  • kakao do posypania
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Tiramisu - pyszny deser na zimno
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier puder i ubić na puszystą masę.

Serek mascarpone wymieszać aby nie był taki sztywny, a następnie szpatułką delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami.

Gdy składniki sie połączą dodać ubite białka. Ponownie delikatnie wymieszać szpatułką aż składniki się połączą.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie o wymiarach 25x28.

Biszkopty nasączyć w kawie i ułożyć na dnie blaszki. Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej masy i ładnie wyrównać.

Ponownie ułożyć warstwę z namoczonych w kawie biszkoptów. Wyłożyć resztę masy i wyrównać. Odstawić na noc do lodówki.

Przed podaniem oprószyć kakao. Biszkoptów jeszcze zostało, na tą blaszkę zużyłam dokładnie 32 szt.
Tiramisu - pyszny deser na zimno
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i odstawić.
Tiramisu - pyszny deser na zimno
Do żółtek dodać cukier puder i ubić na puszystą masę.
Tiramisu - pyszny deser na zimno
Serek mascarpone wymieszać aby nie był taki sztywny a następnie szpatułką delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami. Gdy składniki sie połączą dodać ubite białka. Ponownie delikatnie wymieszać szpatułką aż składniki się połączą.
Tiramisu - pyszny deser na zimno
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie o wymiarach 25x28. Biszkopty nasączyć w kawie i ułożyć na dnie blaszki.