Sposób przygotowania:
Letni bigos z kalafiorem i cukiniąETAP 1:
Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i ją zeszklić. W między czasie sprawionego kalafiora podzielić na małe różyczki. Dodać do rondla i smażyć około 2 minuty. Następnie podlać ½ wody i poddusić.
ETAP 2:
Kapustę poszatkować i dodać do kalafiora. Gdyby płyn zbyt mocno odparował, uzupełnić go i dalej dusić.
ETAP 3:
Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cukinię pokroić w plastry około 5-6 mm. Do na wpół miękkich warzyw w rondlu dodać cukinie i w dalszym ciągu dusić. Na koniec dodać pokrojone papryki i dusić cały bigos, aż wszystkie składniki bigosu będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 4:
Koncentrat rozprowadzić w 50 ml wody i wlać do rondla. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i połączyć z posiekaną natką. Smacznego!