monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Dania z kalafiora - 30 propozycji

Letni bigos z kalafiorem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W sumie sama nie wiem czy to jest bardziej bigos czy leczo??..ale najważniejsze,ze pyszne, lekkie i niezbyt kaloryczne...porcja 300 g to około 130 kcal, zachęcam:)

Letni bigos z kalafiorem i cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Letni bigos z kalafiorem i cukinią

 

  • 210 g młodej kapusty
  • ½ cebuli
  • 300 g kalafiora
  • 75 g czerwonej papryki
  • 75 g pomarańczowej papryki
  • 1 cukinia- ok. 190 g
  • 1 łyżka oleju
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • Sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Letni bigos z kalafiorem i cukinią

ETAP 1:

Letni bigos z kalafiorem i cukinia
do zeszklonej cebuli dodac różyczki kalafiora

Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i ją zeszklić. W między czasie sprawionego kalafiora podzielić na małe różyczki. Dodać do rondla i smażyć około 2 minuty. Następnie podlać ½ wody i poddusić.

ETAP 2:

Letni bigos z kalafiorem i cukinia
dodać kapustę i nadal dusić do miękkości

Kapustę poszatkować i dodać do kalafiora. Gdyby płyn zbyt mocno odparował, uzupełnić go i dalej dusić.

ETAP 3:

Letni bigos z kalafiorem i cukinia
dodać pokrojoną cukinie i następnie papryki i dusić

Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cukinię pokroić w plastry około 5-6 mm. Do na wpół miękkich warzyw w rondlu dodać cukinie i w dalszym ciągu dusić. Na koniec dodać pokrojone papryki i dusić cały bigos, aż wszystkie składniki bigosu będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Letni bigos z kalafiorem i cukinia
koncentrat rozmieszać z wodą i dodać do bigosu zagotować

Koncentrat rozprowadzić w 50 ml wody i wlać do rondla. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i połączyć z posiekaną natką. Smacznego!