DS Smakosz

DS Smakosz

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Letni obiad odsłona V

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka podana tradycyjnie- ale w wersji letniej- wszystkie warzywa z wiejskiego ogrodu!

Letni obiad odsłona V Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Letni obiad odsłona V

 

  • młode ziemniaki 1 kg
  • koperek siekany 2 łyżki
  • wątróbka drobiowa 1 kg
  • cebula biała 500 g
  • ogórki małosolne 6 sztuk
  • maślanka 1 litr
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Letni obiad odsłona V
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, posypać koperkiem. Cebulkę posiekać, doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości, dodać wątróbkę, dusić do miękkości- nie doprawiać na patelni! Ogóreczki pokroić na ćwiartki, układać na talerzach, obok kłaść ziemniaki, wątróbkę. Wlać maślankę do szklanek i zajadać się. Wątróbkę każdy doprawia sobie sam. Zazwyczaj podaje się wątróbkę z ogórkiem kiszonym- tu jest małosolny. Smacznego!
Letni obiad odsłona V
Wątróbka z cebulką- cudowny duet- zaraz trafia na talerze.
Letni obiad odsłona V
I wszystko już na talerzu- cała trójca- brakuje maślanki.