czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Rolada truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny biszkopt i lekki truskawkowy krem, to znakomity deser na letnie popołudnie, w sam raz do kawy.

Rolada truskawkowa

Składniki:

Rolada truskawkowa

 

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa:
  • 100 ml śmietany 30%
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Rolada truskawkowa
Białka jaj ubić na sztywno z cukrem , dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Masę wylać na blaszkę 45×30 cm i piec w temperaturze 180 stopni (10-15 minut). Ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować.

Truskawki umyć i zmiksować blenderem. Wsypać cukier kryształ i gotować jeszcze przez 10 minut. Mus zdjąć z gazu, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia, a następnie odstawić do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę zmiksować na puch z cukrem pudrem, dodać serek i mus truskawkowy. Masą odstawić na chwilę do lodówki, żeby lekko stężała.

Biszkopta rozwinąć i posmarować masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całkowicie stężała. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego