Sposób przygotowania:
Karpatka z masą budyniową i truskawkami
Ciasto ;
Zagotować wodę z tłuszczem,dodać mąkę,
Podgrzewać na małym ogniu około minuty energicznie mieszając i rozcierając masę.
Następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodawać kolejno jajka i miksować na najwyższych obrotach,przez około 5 minut.
Ciasto rozdzielić na dwie części , każdą część wlać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy.(Blachy tej samej wielkości 25/35 cm) i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze około 20 minut.do uzyskania złotego koloru.
Obydwa ciasta pieczemy tak samo.
Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym z truskawkami.
Krem budyniowy;
W garnku zagotować szklankę mleka z cukrem.
W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki cały czas dokładnie mieszać tak jak robimy budyń.
Gotową masę budyniową zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W misce zmiksować miękkie masło, na puszystą masę.
Do takiej masy dodawać po łyżce masy budyniowej.
Zmiksować do połączenia składników, dodając oczyszczone i pokrojone truskawki.
Delikatnie wymieszać.
Karpatkę posypać cukrem pudrem.
Zagotować wodę z tłuszczem,dodać mąkę,
Podgrzewać na małym ogniu około minuty energicznie mieszając i rozcierając masę.
Następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodawać kolejno jajka i miksować na najwyższych obrotach,przez około 5 minut.
Ciasto rozdzielić na dwie części , każdą część wlać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy.(Blachy tej samej wielkości 25/35 cm) i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze około 20 minut.do uzyskania złotego koloru.
Obydwa ciasta pieczemy tak samo.
Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym z truskawkami.
Krem budyniowy;
W garnku zagotować szklankę mleka z cukrem.
W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki.
Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki cały czas dokładnie mieszać tak jak robimy budyń.
Gotową masę budyniową zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W misce zmiksować miękkie masło, na puszystą masę.
Do takiej masy dodawać po łyżce masy budyniowej.
Zmiksować do połączenia składników, dodając oczyszczone i pokrojone truskawki.
Delikatnie wymieszać.
Karpatkę posypać cukrem pudrem.
gusia1000