BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1094]

Karpatka z masą budyniową i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj upiekłam od nie pamiętnych czasów karpatkę z masą budyniową z dodatkiem truskawek. Karpatka wyszła pyszna i szybko znikła z talerza.

Karpatka z masą budyniową i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karpatka z masą budyniową i truskawkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z masą budyniową i truskawkami
Ciasto ;

Zagotować wodę z tłuszczem,dodać mąkę,

Podgrzewać na małym ogniu około minuty energicznie mieszając i rozcierając masę.

Następnie wystudzić.

Do wystudzonej masy dodawać kolejno jajka i miksować na najwyższych obrotach,przez około 5 minut.

Ciasto rozdzielić na dwie części , każdą część wlać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy.(Blachy tej samej wielkości 25/35 cm) i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze około 20 minut.do uzyskania złotego koloru.

Obydwa ciasta pieczemy tak samo.

Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym z truskawkami.

Krem budyniowy;

W garnku zagotować szklankę mleka z cukrem. 

W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki.

Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki cały czas dokładnie mieszać tak jak robimy budyń.

Gotową masę budyniową zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W misce zmiksować miękkie masło, na puszystą masę. 

Do takiej masy dodawać po łyżce masy budyniowej. 

Zmiksować do połączenia składników, dodając oczyszczone i pokrojone truskawki.

Delikatnie wymieszać.

Karpatkę posypać cukrem pudrem.
Karpatka z masą budyniową i truskawkami
Karpatka po upieczeniu gotowa do podania domownikom