sebek kucharek

sebek kucharek

Kucharz
[Przepisów: 18]

Letnia sałatka owocowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka owocowa to idealny podwieczorek na letnie upały, wspaniały dodatek na przyjęcie w ogrodzie lub wystawnego grilla.

Letnia sałatka owocowa

Składniki:

Letnia sałatka owocowa

 

Sposób przygotowania:

Letnia sałatka owocowa
Krok 1. Wszystkie owoce myjemy. Banany obieramy ze skórki, z nektarynek usuwamy pestki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne (ja wolę jabłka w skórce ale jak komuś przeszkadza może obrać). Krok 2. Wykrawanie arbuza. Potrzebny będzie długi ale wąski nóż koniecznie ostry z czubkiem. Arbuza kładziemy na stole i przyglądamy się gdzie ma najbardziej płaska stronę, by stabilnie leżał na talerzu – będzie przecież miską na sałakę. Jak znajdziemy najbardziej stabilną pozycją dla arbuza przechodzimy do jego nacinania. Nacinamy arbuza na wysokości ¾ a ½ wbijając nóż pod skosem by utworzyć trójkąt /\ , tak by ostrze sięgnęło w głąb aż do jego środka. Czynność powtarzamy po całym obwodzie arbuza, Jak dojdziemy do punktu, z którego zaczęliśmy należy arbuza otworzyć, poprzez zdjęcie górnej części. Dużą łyżką wydrążamy arbuza. I tak przygotowany arbuz staje się naszą miską do, której należy włożyć pokrojone w dużą kostkę: nektarynki, banany, jabłka oraz wydrążoną część arbuza (ale tylko trochę), truskawki kroimy na pół tak samo winogrona, borówki i maliny dajemy w całości. Wszystko wymieszać i skropić sokiem z cytryny by niesczerniały niektóre owoce. Przechowywać w lodówce. Podawać lekko schłodzone. Wersja dla dorosłych: do soku z cytryny dodać biały rum. Dobrze wymieszać całą sałakę :) Smacznego.