SUPERPRZEPIS

Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem Więcej zdjęć (3)

Delikatne liście botwinki, chrupiąca kalarepka i słonecznik, orzeźwiające pomidorki i papryka oraz tuńczyk, którego nie może tutaj zabraknąć- sprawiają, że sałatka smakuje wyjątkowo!

Składniki:

Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem

SKŁADNIKI

  • duży pęczek młodych liści botwinki,
  • mały pęczek cykorii liściastej,
  • 2 małe kalarepki,
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika,
  • około 17 pomidorków koktajlowych,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem

ETAP 1

Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem
papryke oraz kalarepkę kroimy w kostkę

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 2

Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem
Rybę odsączamy

Tuńczyka odsączamy z sosu i dzielimy na mniejsze części.

ETAP 3

Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem
Myjemy i osuszamy pomidorki

Pomidorki myjemy i osuszamy.

Etap 4

Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem
Zielone składniki myjemy i osuszamy

Botwinkę oraz cykorie przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 5

Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem
Na suchej patelni rumienimy słonecznik

Słonecznik rumienimy na suchej patelni, studzimy.
Cebulkę kroimy w cienkie plasterki.
Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą. Sałatkę doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz solą morska. Mieszając skrapiamy ją oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Gotowe!