IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Letnia zielona lekka zupa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Idealna zupa na upalne dni

Letnia zielona lekka zupa

Składniki:

Letnia zielona lekka zupa

 

  • 1,25 litra wody
  • 4 skrzydełka kurczaka lub pół porcji rosołowej
  • 1 mała marchewka
  • zielona część średniego pora
  • 3 liście młodej kapusty
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 1 kostka rosołowa drobiowa Winiary
  • 4 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)
  • biały mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Letnia zielona lekka zupa
Wodę wlewamy do garnka, wkładamy kurczaka, marchewkę i pokrojony w krążki por. Gotujemy bulion. Wyjmujemy kurczaka i marchewkę i wrzucamy drobno pokrojone kapusty. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pół puszki groszku (wraz z zalewą), kostkę rosołową oraz pieprz do smaku. Tak przygotowaną zupę rozlewamy do talerzy, na środku kładziemy łyżkę śmietany.
Smacznego!