Sposób przygotowania:
Letnie bułeczki z porzeczkamiETAP 1:
Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową w misce razem z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni wlać masło i ponownie wyrobić , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, oprószyć leciutko mąką, wynieść w cieple miejsce aby podwoiło objętość.
ETAP 2:
Nadzienie:
Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy na grubość około 1,5 cm
ETAP 3:
Następnie dużą szklanką wycinamy kółka, kładziemy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia , w środku robimy wgłębienie, nakładamy serek.
ETAP 4:
posypujemy suchą porzeczką oraz startym na tarce marcepanem i dodajemy połamane na kawałki ciasteczka oreo.
Bułeczki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby podrosły, następnie pieczemy 30 minut w temp 165*c.
Zimne lukrujemy białym lukrem.
Słodkich wypieków!
SylaUla
2milutka
dzięki!