Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z czarnymi porzeczkami
Drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mleka mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Resztę mleka podgrzewamy z masłem aż do rozpuszczenia tłuszczu, po czym studzimy. W sporej misce mieszamy przesianą mąkę z solą, cukrem, mlekiem i zaczynem z drożdży. Mieszamy drewnianą łyżką, po czym wyrabiamy około 2 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Następnie wyjmujemy ciasto na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez minutę. Odkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Porzeczki płuczemy i przebieramy. Zostawiamy na papierowym ręczniczku do wysuszenia.
Gotowe ciasto dzielimy na 16 części (lub na 8 jeśli bułeczki mają być większe). Każdą część rozpłaszczamy i na środku umieszczamy porzeczki.
Posypujemy je sporą ilością cukru waniliowego i zasklepiamy ciasto, tworząc bułeczki. Każdą bułeczkę układamy na blasze wyłożonej papierem łączeniem do dołu, zachowując odstępy.
Wierzch bułeczek smarujemy mlekiem. Drożdżówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 12-15 minut.
Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Następnie wyjmujemy ciasto na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez minutę. Odkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Porzeczki płuczemy i przebieramy. Zostawiamy na papierowym ręczniczku do wysuszenia.
Gotowe ciasto dzielimy na 16 części (lub na 8 jeśli bułeczki mają być większe). Każdą część rozpłaszczamy i na środku umieszczamy porzeczki.
Posypujemy je sporą ilością cukru waniliowego i zasklepiamy ciasto, tworząc bułeczki. Każdą bułeczkę układamy na blasze wyłożonej papierem łączeniem do dołu, zachowując odstępy.
Wierzch bułeczek smarujemy mlekiem. Drożdżówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 12-15 minut.
Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.