grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Jeżynowe ciasto z białą czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykle pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto z jeżynami i białą czekoladą, jest smaczną propozycją dla wielbicieli ciast z dużą ilością owoców a jednocześnie prostych i szybkich w przygotowaniu.

Jeżynowe ciasto z białą czekoladą

Składniki:

Jeżynowe ciasto z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Jeżynowe ciasto z białą czekoladą

Przygotowanie mokrych składników

Jeżynowe ciasto z białą czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto przygotowujemy w dwóch miskach.
W pierwszej misce miksujemy mokre składniki: jaja z olejem i mlekiem.

Przygotowanie suchych składników

Jeżynowe ciasto z białą czekoladą
Cukier trzcinowy możemy zastąpić białym cukrem.

W drugiej misce dokładnie mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.

Przygotowanie ciasta

Jeżynowe ciasto z białą czekoladą
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Mokre składniki wlewamy do suchych, ciasto dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę oraz jeżyny.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy ok. 35-40 minut.

Dekoracja ciasta

Jeżynowe ciasto z białą czekoladą
Ciasto możemy również posypać cukrem pudrem.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto dekorujemy rozpuszczona białą czekoladą, wiórkami czekolady, jeżynami oraz listkami świeżej mięty.