dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżowe ślimaki z serem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe, zawijane bułeczki z farszem ze słodkiego twarogu z dodatkiem sezonowych owoców tj.: borówki, porzeczki czarne i czerwone, poziomki i agrest.

Drożdżowe ślimaki z serem i owocami

Składniki:

Drożdżowe ślimaki z serem i owocami

Ciasto:

Nadzienie:

  • 20 dag twarogu
  • 1 żółtko
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy
  • 2 - 3 łyż mleka
  • 1 szkl owoców (borówki, porzeczki, poziomki, agrest)

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaki z serem i owocami

Krok 1:

Drożdżowe ślimaki z serem i owocami
Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gotujemy). Odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i mąki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 minut.

Krok 2:

Drożdżowe ślimaki z serem i owocami
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy mąkę, sól i wlewamy drożdże. Następnie wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ok 10 minut, aż będzie odstawało od ręki).

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Krok 3:

Drożdżowe ślimaki z serem i owocami
Rozwałkowane ciasto smaujemy serem i posypujemy owoce.

Twaróg dokładnie mieszamy z mlekiem, cukrem i żółtkiem. Owoce płuczemy i osuszamy na sicie.
Ciasto rozwałkowujemy na ok 2 cm grubości w formie prostokąta. Smarujemy twarogiem i posypujemy owocami.

Zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki grubości ok 2 - 3 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Smacznego!