Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaki z serem i owocamiKrok 1:
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gotujemy). Odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 5 minut.
Krok 2:
Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy mąkę, sól i wlewamy drożdże. Następnie wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ok 10 minut, aż będzie odstawało od ręki).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Krok 3:
Twaróg dokładnie mieszamy z mlekiem, cukrem i żółtkiem. Owoce płuczemy i osuszamy na sicie.
Ciasto rozwałkowujemy na ok 2 cm grubości w formie prostokąta. Smarujemy twarogiem i posypujemy owocami.
Zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki grubości ok 2 - 3 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Smacznego!