Sposób przygotowania:
Drożdżówki z nadzieniem z czarnej porzeczki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać kefir i olej, wymieszać. Wsypać sól i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Czarne porzeczki zmiksować blenderem. Do miski wyłożyć ser, cukier i mąkę ziemniaczaną i rozdrobnione porzeczki, krótko zmiksować.
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm, szklanką wykrawać kółka. Dnem mniejszej szklanki - literatki wciskać dołki w każdym kółku. Nakładać nadzienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do czasu zrumienienia brzegów drożdżówek.
Czarne porzeczki zmiksować blenderem. Do miski wyłożyć ser, cukier i mąkę ziemniaczaną i rozdrobnione porzeczki, krótko zmiksować.
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm, szklanką wykrawać kółka. Dnem mniejszej szklanki - literatki wciskać dołki w każdym kółku. Nakładać nadzienie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do czasu zrumienienia brzegów drożdżówek.
SylaUla