Sposób przygotowania:
Drożdżówki z czarną porzeczkąETAP 1
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do rozczynu, po jego wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je ściereczka i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń i przygotowujemy porzeczkę.
ETAP 2
BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
Porzeczkę myjemy i dokładnie osuszamy.
ETAP 3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń . Ciasto zwijamy jak roladę. Gotowy rulon tniemy na plastry o grubości około 1,5-2 cm.
ETAP 4
Drożdżówki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W miejsce gdzie znajduje się budyniowa spirala układamy porzeczkę dobrze ją dociskając.
ETAP 5
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w 180˚C. Powinny ładnie się zarumienić. Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
ETAP 6
LUKIER:Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki, tak by nie stykał się od z owocami. W kontakcie z porzeczką nie zastygnie dobrze (będzie się topił) . Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.