SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z czarną porzeczką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Drożdżówki z czarną porzeczką Więcej zdjęć (4)

Drożdżówki wyszły pyszne! Polecam wypróbować ten przepis także z innymi sezonowymi owocami:)
Można też pokombinować i użyć dwóch kolorów porzeczki. POLECAM!!!

Składniki:

Drożdżówki z czarną porzeczką

CIASTO:

BUDYŃ

  • ¾ litra mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • Około 2 łyżki cukru do smaku
  • 2 żółtka,

DODATKOWO

LUKIER

  • 3 łyżki mleka,
  • cukier puder (tyle by uzyskać konsystencję lukru).

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z czarną porzeczką

ETAP 1

Drożdżówki z czarną porzeczką
Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do rozczynu, po jego wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je ściereczka i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń i przygotowujemy porzeczkę.

ETAP 2

Drożdżówki z czarną porzeczką
W trakcie gry ciasto rośnie gotujemy budyń

BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy.
Porzeczkę myjemy i dokładnie osuszamy.

ETAP 3

Drożdżówki z czarną porzeczką
Po nałożeniu budyniu ciasto rolujemy!

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń . Ciasto zwijamy jak roladę. Gotowy rulon tniemy na plastry o grubości około 1,5-2 cm.

ETAP 4

Drożdżówki z czarną porzeczką
Porzeczki wciskamy w miejsce gdzie znajduje się budyń

Drożdżówki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W miejsce gdzie znajduje się budyniowa spirala układamy porzeczkę dobrze ją dociskając.

ETAP 5

Drożdżówki z czarną porzeczką
Pomalowane jajkiem drożdżówki pieczemy

Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w 180˚C. Powinny ładnie się zarumienić. Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.

ETAP 6

Drożdżówki z czarną porzeczką
Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy lukrem

LUKIER:Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy.
Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki, tak by nie stykał się od z owocami. W kontakcie z porzeczką nie zastygnie dobrze (będzie się topił) . Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.