SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Puszyste i bardzo smaczne drożdżówki z nadzieniem jakim jest owocowy budyń. Znalazły się w nim przetarte, jak i całe porzeczki, które przykryła słodka, maślana kruszonka.

Składniki:

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

CIASTO DROŻDŻOWE:

BUDYŃ PORZECZKOWY:

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

ETAP 1:

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Przygotować kruszonkę, rozcierając miękkie masło z cukrem i mąką pszenną. Wstawić do lodówki lub zamrażarki.

Mleko wymieszać z mlekiem skondensowanym i podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie może być gorące. Odrobiną tego mleka zalać drożdże, rozprowadzić i odstawić na około 10 min.

W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i wlać do przesianej mąki, dodając sól, olej i spieniony zaczyn.

Ciasto zagniatać około 10 min, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki.

Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

ETAP 2:

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

W czasie kiedy ciasto wyrasta można przygotować budyń porzeczkowy. Z porzeczek odłożyć garść owoców, a resztę zmiksować blenderem. Przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się skórek i pestek.

Budyń i mąkę rozprowadzić w połowie mleka. Resztę wlać do garnuszka razem z mlekiem skondensowanym i zagotować. Wlać rozprowadzoną mąkę i ugotować gęsty budyń.

Zdjąć z palnika, szybko wlać przetarte porzeczki  i dokładnie połączyć.

Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu. W ten sposób nie zrobi się nam kożuch. Wystudzić.

ETAP 3:

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką
W drożdżówkach za pomocą szklanki robić wgłębienia na nadzienie.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować rulon i pociąć na 12 jednakowych części.

Formować płaskie krążki ciasta i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środku zrobić wgłębienia na pomocą dna szklanki.

Przed wyłożeniem nadzienia posmarować drożdżówki białkiem, szczególnie brzegi.

ETAP 4:

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką
W budyń wcisnąć po parę porzeczek i posypać wszystko kruszonką.

Nakładać porcje budyniu, wcisnąć po parę świeżych porzeczek i obsypać schłodzoną kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C lub 160 *C z termoobiegiem i piec przez około 20 min.

Smacznego.