jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Mandarynkowy zawrót głowy

Likier mandarynkowy na rumie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Likier mandarynkowy na rumie w ozdobnej buteleczce dla miłośnika słodkich trunków.

Likier mandarynkowy na rumie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Likier mandarynkowy na rumie

 

 

Sposób przygotowania:

Likier mandarynkowy na rumie
Wyciskamy sok z mandarynek nie uszkadzając skórki. Mieszamy go z mlekiem zagęszczonym, dodajemy szczyptę kardamonu. Ciągle mieszając dolewamy rum. Przelewamy likier do słoiczka , zakręcamy i odstawiamy. Wstrząsamy co jakiś czas. Dekorujemy butelkę za pomocą skórki z mandarynki. Wycinamy z niej kółka, a następnie wycinając ząbki modelujemy gwiazdeczki. Wkładamy je do grubej książki i stawiamy na kaloryferze, po kilku dniach będą wysuszone. Z jednej z połówek skórki wycinamy wąski pasek i układamy go fantazyjnie na butelce. Drugą połówkę układamy na zakrętce. Pakujemy buteleczkę ściśle w ściereczkę i układamy na kaloryferze. Po kilku dniach gdy skórka się wysuszy doklejamy gwiazdeczki. Napełniamy butelkę likierem i prezent gotowy!
Likier mandarynkowy na rumie
Ze skórki mandarynki wycinamy gwiazdki i suszymy je w książce.
Likier mandarynkowy na rumie
Cienki pasek skórki mandarynkowej suszymy na butelce.