Likier szafranowo-migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do dużej butli wsypać cukier, migdały, szafran, miętę, kminek, goździki, cynamon. Zalać 1 szklanką gorącej przegotowanej wody, wym

Likier szafranowo-migdałowy

Składniki:

Likier szafranowo-migdałowy

 

  • ¾ litra winiaku
  • 50 g dżinu lub wódki jałowcowej
  • 10 łyżek cukru
  • 1 opakowanie szafranu
  • 2 laski cynamonu (lub 3 łyżeczki mielonego cynamonu)
  • 10 goździków utłuczonych w moździerzu
  • 3 łyżeczki suszonej mięty
  • 3 łyżeczki mielonego kminku
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Likier szafranowo-migdałowy
Do dużej butli wsypać cukier, migdały, szafran, miętę, kminek, goździki, cynamon. Zalać 1 szklanką gorącej przegotowanej wody, wymieszać, dodać winiak i dzin. Zakorkować i odstawić na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić, przelać do mniejszych butelek.