SUPERPRZEPIS

Pałeczki limonkowe

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pałeczki limonkowe Więcej zdjęć (5)

Gotowany kurczak to wdzięczna materia wyjściowa .

Składniki:

Pałeczki limonkowe

 

  • 3 pałeczki z kurczaka ( mogą być całe udka jeśli stołownicy potrzebują większe porcje )
  • 3 średnie marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • szczypta przyprawy do zup ( ja używam kostkę bulionową Knorra )
  • 1/2 litra wody
  • 1/4 limonki
  • szczypta brązowego cukru
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • kolorowy pieprz grubo mielony
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pałeczki limonkowe
Obrać warzywa . Umyć . Ułożyć mięso i warzywa z garnku . Dodać kostkę bulionową . Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 40 minut .Wyjąć mięso i warzywa . Na patelni zrobić karmel z 1 łyżeczki brązowego cukru .Rozprowadzić go kilkoma łyżkami wywaru z gotowania . Wcisnąć sok z 1/4 limonki . Dodać skórkę otartą z 1/2 limonki .Posypać pieprzem. W rondelku rozpuścić masło , ułożyć udka , zalać rozpuszczonym sosem z patelni i dusić 5 minut . Podawać oblane sosem i posypane pokrojoną natką pietruszki . * marchew i pietruszkę miksuję z masłem i odrobiną mleka na puree i podaje do tego kurczaka ** wywar z gotowania używam na zupę lub podaję doprawiony do popicia
Pałeczki limonkowe
Pałeczki z kurczaka zalać wodą razem z warzywami i przyprawami i ugotować
Pałeczki limonkowe
Wyjąć miękkie pałeczki z wywaru ( wywar użyc na zupę )
Pałeczki limonkowe
Przygotować składniki potrzebne na sos i pałeczki
Pałeczki limonkowe
Na patelni zrobić karmel , rozprowadzic odrobiną wywaru , dodać sok i skórkę - dusić