Lech

Lech

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Grillowany kurczak z limonką i kolendrą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe!

Grillowany kurczak z limonką i kolendrą

Składniki:

Grillowany kurczak z limonką i kolendrą

 

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

 

  • marynata:
  • wyciśnięty sok i skórka starta z 1 limonki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 bakłażan pokrojony w słupki
  • 1 cukinia pokrojona w słupki
  • 4 duże pieczarki pokrojone w grube plastry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mini kostka przyprawowa Czosnek Knorr

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak z limonką i kolendrą
1. Wymieszaj sok z limonki z imbirem, kolendrą i skórką limonki. Dodaj oliwę i wymieszaj. Dodaj do marynaty piersi kurczaka. Odłóż na co najmniej kilkanaście minut. 2. W dużej misce wymieszaj bakłażan, cukinię i pieczarki. Dodaj 2 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem do smaku. 3. Usmaż na natłuszczonej patelni grillowej lub upiecz na grillu zewnętrznym. 4. Przełóż warzywa na talerz i na tej samej patelni usmaż piersi z kurczaka z obu stron na rumiano. 5. Przełóż gotowe piersi na deskę do krojenia. Pozostałą marynatę dopraw rozkruszoną mini kostką przyprawową Czosnek Knorr. 6. Mięso pokrój w plastry i ułóż na talerzu z ryżem posypanym sezamem. Podawaj z grillowanymi warzywami i marynatą. Ozdób listkiem kolendry.