SUPERPRZEPIS

Miętowo- limonkowe mini serniczki

  • 1
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Miętowo- limonkowe mini serniczki Więcej zdjęć (5)

Lekkie, a zarazem orzeźwiające serniczki na czekoladowo- herbatnikowym spodzie. Każdy się na nie skusi :)

Składniki:

Miętowo- limonkowe mini serniczki

 

  • Na ok 20 serniczków:

 

  • 500g sera białego podwójnie mielonego
  • 1 serek mascarpone
  • 50g śmietany 30%
  • 100g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 10 kropli zielonego barwnika spożywczego
  • 2 garści zielonej mięty
  • 1 limonka
  • 40 kropli miętowych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 czekolady mleczne
  • 10 sztuk herbatników

Sposób przygotowania:

Miętowo- limonkowe mini serniczki
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości. Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy. Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Miętowo- limonkowe mini serniczki
Rozpuszczoną galaretką zalewamy posiekaną mięte i odstawiamy do przestudzenia
Miętowo- limonkowe mini serniczki
Z podanych składników przygotowujemy masę serową
Miętowo- limonkowe mini serniczki
i przelewamy ją do foremek zostawiając ok 0,5 cm od góry
Miętowo- limonkowe mini serniczki
Na masę serową wylewamy roztopioną i przestudzoną czekoladę z herbatnikami