Sposób przygotowania:
Udka z limonką i tymiankiem
W umytych i osuszonych udek wyciąć ostrym nożem kieszonki (tuż przy kości). W kieszonki włożyć posiekany szczypiorek wymieszany z solą i pieprzem. W miseczce zmieszać 10 łyżek rozpuszczonego masła z sokiem wyciśniętym z 2 limonek, tymiankiem i czosnkiem . Polać dokładnie udka ułożone w żaroodpornym naczyniu. Przykryć szczelnie folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia, folię spożywczą zastąpić aluminiową i włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zmniejszyć do 180 stopni i piec przez ok. godzinę. Parę minut przed wyjęciem zdjąć folię, wycisnąć ostatnią limonkę na wszystkie udka i jeszcze chwilę piec w piekarniku. Po wyjęciu położyć na biały ryż. Posypać kolendrą.