lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Udka z limonką i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W umytych i osuszonych udek wyciąć ostrym nożem kieszonki (tuż przy kości).

Udka z limonką i tymiankiem

Składniki:

Udka z limonką i tymiankiem

 

  • 8 udek z kurczaka
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 limonki
  • 10 łyżek masła
  • kolendra,sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udka z limonką i tymiankiem
W umytych i osuszonych udek wyciąć ostrym nożem kieszonki (tuż przy kości). W kieszonki włożyć posiekany szczypiorek wymieszany z solą i pieprzem. W miseczce zmieszać 10 łyżek rozpuszczonego masła z sokiem wyciśniętym z 2 limonek, tymiankiem i czosnkiem . Polać dokładnie udka ułożone w żaroodpornym naczyniu. Przykryć szczelnie folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia, folię spożywczą zastąpić aluminiową i włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zmniejszyć do 180 stopni i piec przez ok. godzinę. Parę minut przed wyjęciem zdjąć folię, wycisnąć ostatnią limonkę na wszystkie udka i jeszcze chwilę piec w piekarniku. Po wyjęciu położyć na biały ryż. Posypać kolendrą.