luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Schab duszony z limonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Schab duszony w rękawie, polany sosem z pieczenia, z dodatkiem duszonej limonki. Obiadowa wariacja -smacznego

Schab duszony z limonką

Składniki:

Schab duszony z limonką

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • tymianek
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki octu winnego białego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyża mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony z limonką
Mięso umyć, osuszyć,natrzeć pastą z soli, czosnku,pieprzu i tymianku. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, wlać ocet winny, przykryć folia spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C na półtorej godziny. Miso wyjąć, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z duszenia, podsmażyć, zagęścić mąką, rozprowadzić wodą lub winem i gotować około 10 minut. Doprawić solą pieprzem i sosem sojowym. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Limonkę sparzyć wrzątkiem i wyszorować, podzielić na ósemki. Masło rozpuścić na patelni podsmażyć cząstki limonki .Limonki przełożyć, a tłuszcz przelać do sosu, wymieszać. Pieczeń podzielić na porcje, ułożyć na talerzach, polać sosem pieczeniowym i podawać z ziemniakami i cząstkami limonki