Sposób przygotowania:
Linguine al pomodoro fresco
Zcieramy parmezan.Siekamy paprykę Jalapeno, czosnek, oraz dość spory pęczek bazylii (ok 15 średniej wielkości listków). Gotujemy w między czasie makaron al dente. Kroimy pomidorki na pół, jeśli są większe, ok 2 cm na ćwiartki. Wcześniej posiekane składniki oraz pomidory i koncentrat wrzucamy na patelnię i zalewamy oliwą. Gdy makaron się ugotuje wrzucamy go na patelnię i mieszamy (najwygodniej szczypcami, lub po prostu podrzucając) Sprawdzamy smak, dodajemy sól i pieprz. Rozgniatamy pomidory na patelni i smażymy wszystko ok 5 min często mieszając .Dodajemy starty parmezan, oraz posiekaną pietruszkę i smaży,my ok 2 min. Przerzucamy na talerze dekorując bazylią. Życzę smacznego. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dla bardziej tradycyjnej kuchni włoskiej zastępujemy paprykę Jalapeno suszonym Peperoncino, oraz czosnek kroimy w talarki i musimy go lekko przypalić dla brązowego koloru, i specyficznego aromatu, aczkolwiek mój przepis wg. wszystkich moich znajomych wydaje się być znacznie smaczniejszy.