el.Presidente

el.Presidente

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Linguine al pomodoro fresco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drobna wariacja al pomodoro fresco. Moim zdaniem smaczniejsza od oryginału. Życzę smacznego :)

Linguine al pomodoro fresco

Składniki:

Linguine al pomodoro fresco

 

  • czosnku, oliwa, sól, pieprz, świeża bazylia, 5dag parmezanu. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oraz natka pietruszki.

 

  • Koszt ok 20 zł jeśli nie mamy żadnego ze składników.

Sposób przygotowania:

Linguine al pomodoro fresco
Zcieramy parmezan.Siekamy paprykę Jalapeno, czosnek, oraz dość spory pęczek bazylii (ok 15 średniej wielkości listków). Gotujemy w między czasie makaron al dente. Kroimy pomidorki na pół, jeśli są większe, ok 2 cm na ćwiartki. Wcześniej posiekane składniki oraz pomidory i koncentrat wrzucamy na patelnię i zalewamy oliwą. Gdy makaron się ugotuje wrzucamy go na patelnię i mieszamy (najwygodniej szczypcami, lub po prostu podrzucając) Sprawdzamy smak, dodajemy sól i pieprz. Rozgniatamy pomidory na patelni i smażymy wszystko ok 5 min często mieszając .Dodajemy starty parmezan, oraz posiekaną pietruszkę i smaży,my ok 2 min. Przerzucamy na talerze dekorując bazylią. Życzę smacznego. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dla bardziej tradycyjnej kuchni włoskiej zastępujemy paprykę Jalapeno suszonym Peperoncino, oraz czosnek kroimy w talarki i musimy go lekko przypalić dla brązowego koloru, i specyficznego aromatu, aczkolwiek mój przepis wg. wszystkich moich znajomych wydaje się być znacznie smaczniejszy.

Tagi:

makaron