Sposób przygotowania:
Linguine z brązowymi pieczarkami
Obraną ze skórki, umytą i posiekaną cebulę lekko podsmażam na łyżce oliwy. Gdy cebula lekko zmięknie odgarniam ją na brzeg patelni i dodaję oczyszczone, opłukane i pokrojone pieczarki. Smażę na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. U mnie nie trwało to długo, ale jeśli pieczarki puszczą dużo soku, to smażymy dłużej, aż się on nieco zredukuje.Następnie dodaję łyżkę masła, sól, pieprz, mieszam i smażę jeszcze minutę. Wlewam śmietanę, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, dodaję listki świeżego oregano,mieszam i ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Świeży makaron linguine gotuję w dużej ilości osolonej wody. Gotowy, odcedzam i przekładam do rondla z sosem. Mieszam i podaję posypany listkami świeżego oregano i tartym parmezanem. *gdyby sos był bardzo gęsty można dodać 1 lub 2 łyżki wody, w której gotował się makaron