Sposób przygotowania:
Liście winogron Eli w solance
Z liści odciąć ogonki i dokładnie je umyć. W garnku zagotować wodę,wkładać partiami liście i trzymać aż zmienią kolor. Zblanszowane liście wkładać do zimnej wody i odsączyć. Układać liście w stosiki po 10 sztuk i zwinąć w ruloniki. Do słoików wkładać po 6 ruloników.Litr wody zagotować z trzema łyżkami soli. Gorącą zalewę wlać do słoików z liśćmi, i słoiki zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 15 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu. W liściach winogron zawijać np. mięso i dusić jak zwykłe gołąbki. Smacznego!
kołczu
anemon
eli_555
Ja robiłam je pierwszy raz z liści winogron które mam w ogródku.Nie jest to jakaś szlachetna odmiana.Zabierałam się do ich zrobienia od 3 lat,ale w poprzednich latach były brzydkie liście.Zbierałam je w zeszłym tygodniu.Jak zrobię gołąbki to dodam przepis.Dodałam jeszcze 1 przepis na marynowane liście winogron z czosnkiem i gorczycą.Zobaczę które będą lepsze.
anemon
Właśnie, w tym roku są bardzo ładne liście. O tym, że można je marynować wiedziałam od dawna, ale nigdy nie natknęłam się na konkretny przepis, dlatego bardzo chętnie skorzystam z Twojego. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, a tego drugiego przepisu oczywiście poszukam.
misiownica