SUPERPRZEPIS

Liście winogron Eli w solance

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Liście winogron Eli w solance Więcej zdjęć (5)

Liście winogron z własnego ogródka marynowane w solance.

Składniki:

Liście winogron Eli w solance

 

  • 120 dużych liści winogron
  • 1 litr wody
  • 3 duże łyżki soli
  • 2 średnie słoki (takie po papryce konserwowej)

Sposób przygotowania:

Liście winogron Eli w solance
Z liści odciąć ogonki i dokładnie je umyć. W garnku zagotować wodę,wkładać partiami liście i trzymać aż zmienią kolor. Zblanszowane liście wkładać do zimnej wody i odsączyć. Układać liście w stosiki po 10 sztuk i zwinąć w ruloniki. Do słoików wkładać po 6 ruloników.Litr wody zagotować z trzema łyżkami soli. Gorącą zalewę wlać do słoików z liśćmi, i słoiki zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 15 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu. W liściach winogron zawijać np. mięso i dusić jak zwykłe gołąbki. Smacznego!
Liście winogron Eli w solance
Z liści odciąć ogonki i dokładnie je umyć..
Liście winogron Eli w solance
Zblanszowane liście wkładać do zimnej wody i odsączyć.
Liście winogron Eli w solance
Układać liście w stosiki po 10 sztuk i zwinąć w ruloniki.
Liście winogron Eli w solance
Do słoków wkładać po sześć ruloników z liści.

Tagi:

winogrona