edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lodowa z minimozzarellą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Z wczorajszych koreczków zostało mi trochę pomidorków i kuleczek mozzarelli, w sam raz na sałatkę dla jednej osoby

Lodowa z minimozzarellą

Składniki:

Lodowa z minimozzarellą

 

  • 2 duże liście sałaty lodowej
  • kilka liści rukoli – moja balkonowa ma duże liście, więc wystarczyło 5 sztuk
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 7 małych kuleczek mozzarelli
  • podłużny plaster młodej cukinii
  • łyżka pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Lodowa z minimozzarellą
Sałatę, rukolę i pomidorki umyłam, dokładnie osuszyłam. Pestki słonecznika uprażyłam na suchej patelni. Plaster cukinii pokroiłam w długie, cieniutkie paseczki. Liście porwałam na mniejsze kawałeczki, ułożyłam w talerzu. Na nich rozłożyłam pokrojone na pół pomidorki i osączone z zalewy kuleczki sera. Posypałam paseczkami cukinii i uprażonym słonecznikiem. Całość skropiłam oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.